Ryzyko cyfrowe wyzwaniem sektora ubezpieczeń - Śliwiński, Adam (Digital risk as an insurance sector challenge, 2018)
Celem artykułu jest przybliżenie pojęcia ryzyka cyfrowego, jego klasyfikacji i wzrostu jego znaczenia z punktu widzenia zagrożeń cywilizacyjnych. W artykule zawarto wyniki badań literaturowych związanych z ryzykiem cyfrowym. W tekście dokonano identyfikacji i klasyfikacji ryzyka cyfrowego i skoncentrowano się na przedstawieniu skali zagrożenia związanego z cyfryzacją. Opisano także nowe rodzaje ryzyka cyfrowego związanego z centralizacją baz danych oraz z tzw. flarami słonecznymi. Należy podkreślić, że dalszy rozwój cyfryzacji jest ściśle związany z działaniami sektora ubezpieczeń. Rozwój cyfryzacji stwarza szansę dla sektora na innowacyjność i na to, by realizując swoją misję wspomagania rozwoju cywilizacyjnego, w niedalekiej przyszłości stworzył adekwatną ofertę i aktywnie włączył się w działania majce na celu minimalizację opisanego ryzyka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 268-282
Keywords: ryzyko cyfrowe; chmury danych; cyfryzacja; ubezpieczenia; digital risk; cloud computing; digitalization; insurance