Wpływ zmian legislacyjnych na proces sprzedaży ubezpieczeń na życie z funduszami kapitałowymi - Sereda, Paweł (Influence of legislation changes on the process of sale of life insurances with capital funds, 2018)
W artykule autor podjął próbę zweryfikowania wpływu zmian wynikających z wdrożenia nowej ustawy o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej na proces sprzedaży ubezpieczeń na życie z ubezpieczeniowymi funduszami kapitałowymi. Przeprowadzono analizę wytycznych do ankiety poprzedzającej proces zawarcia umowy ubezpieczenia oraz przeanalizowano rzeczywiste ankiety przeprowadzone już na polskim rynku. Kluczowe wymagania, jakie musi spełnić klient, zestawiono z profilem inwestycyjno-oszczędnościowym Polaków. Na tej podstawie autor wyciągnął wnioski dotyczące potencjalnego wpływu wdrożenia ankiety na proces sprzedaży. Na podstawie badania i analizy stwierdzono, że nowy proces sprzedaży będzie lepszy dla klienta, ponieważ pozwoli lepiej dostosować produkt do jego potrzeb, ale jednocześnie w przyszłości może przynieść niższe wyniki sprzedaży ubezpieczeń typu unit-linked
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 245-256
Keywords: ankieta; unit-linked; UFK; ustawa o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej; potrzeby klientów; proces sprzedaży; questionnaire; IF; act of insurance and reinsurance activities; customer needs; sales proces