Ewolucja underwritingu w ubezpieczeniach na życie - Popielas, Michał (The evolution of underwriting in life insurance, 2018)
Underwriting jest procesem mającym wpływ na wdrażanie założonych strategii ubezpieczeniowych co do jakości portfela i adekwatności składki, rentowność produktów, a w konsekwencji oddziałuje również na koszty i wypłacalność całego zakładu ubezpieczeń. W artykule, na podstawie analizy źródeł literaturowych, przedstawiono ewolucję procesu underwritingu. Zaprezentowano zmiany, jakie zaszły w underwritingu od XIX wieku do czasów współczesnych. Wskazano postęp cyfryzacji i wykorzystanie aplikacji mobilnych, które dają nowe możliwości oceny ryzyka w ubezpieczeniach na życie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 225-234
Keywords: underwriting; ryzyko ubezpieczeniowe; ubezpieczenia na życie; insurance risk; life insurance