Kapitały własne jako podstawa oceny stabilności finansowej zakładów ubezpieczeń - Pobłocka, Agnieszka; Spigarska, Ewa (Equity capitals as a basis for assessing the financial stability of insurance companies, 2018)
Jedną z podstawowych kategorii ekonomicznych świadczących o stabilności finansowej zakładów ubezpieczeń są kapitały własne. Zasady ich tworzenia reguluje Kodeks spółek handlowych i ustawa o działalności ubezpieczeniowej. Celem artykułu jest zaprezentowanie kapitałów własnych jako podstaw oceny stabilności finansowej zakładów ubezpieczeń i zakładów reasekuracji oraz analiza ich poziomu, struktury (w szczególności udziału kapitału podstawowego i zapasowego w kapitale własnym) oraz relacji do pasywów zakładów ubezpieczeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 208-224
Keywords: sprawozdawczość; prawo bilansowe; prawo podatkowe; zakład ubezpieczeń; kapitały własne; reporting; balance sheet law; tax law; insurance company; equity