Rynek ubezpieczeń następstw nieszczęśliwych wypadków dzieci i młodzieży szkolnej w świetle zaleceń Komisji Nadzoru Finansowego oraz raportu Rzecznika Finansowego - Pacewicz, Mariusz (The accident insurance market for children and schoolchildren in the light of the guidelines of the Financial Supervisory Committee and the report of the spokesman for financial affairs, 2018)
Celem opracowania jest wskazanie konsekwencji wynikających z wprowadzenia wytycznych Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie dystrybucji ubezpieczeń następstw nieszczęśliwych wypadków dzieci i młodzieży szkolnej. W pracy przedstawiono dotychczasowy sposób oferowania możliwości skorzystania z ochrony ubezpieczeniowej przy uwzględnieniu dodatkowego wynagrodzenia lub innej gratyfikacji na rzecz ubezpieczającego lub podmiotu działającego na rzecz lub w imieniu ubezpieczonego. Przedstawiono zmianę sytuacji rynkowej i aktualnego sposobu dystrybucji tego ubezpieczenia przez zakłady ubezpieczeń, które muszą przestrzegać wprowadzonych zaleceń, co zmienia zarówno kształt produktu, jak i sposób dystrybucji. Opracowanie ujmuje opis pozytywnych i negatywnych skutków wprowadzonych zmian. Praca ukazuje przyszły kształt produktu ubezpieczenia NNW szkolnego, który z formy grupowej transformuje się na formę głównie indywidualną, tracąc jednocześnie swój powszechny charakter
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 198-207
Keywords: rynek ubezpieczeń; wypadki; ubezpieczenia dzieci; insurance market; accidents; insurance of children