Perspektywy rozwoju oceny ryzyka w ubezpieczeniach komunikacyjnych flot pojazdów - Owsiński, Konrad (Perspectives of risk assessment development in motor insurance of motor fleets, 2018)
Problem oceny ryzyka ubezpieczeniowego powstał wraz z początkiem ubezpieczeń. Obecnie, w procesie oceny ryzyka flotowego underwriter w zakładach ubezpieczeń w większości wypadków wykorzystuje narzędzia w postaci arkuszy kalkulacyjnych oraz bazuje na własnej wiedzy i doświadczeniu. Zakłady ubezpieczeń w dobie informatyzacji oraz szybkości działań powinny wykorzystywać nowe technologie, które mogą stanowić bardzo duże wsparcie w procesie oceny ryzyka flotowego. Na rynku ubezpieczeniowym widać, że systemy wspierające underwriterów są implementowane w zakładach ubezpieczeń, co więcej, systemy te posiadają reguły underwritingowe, ułatwiające underwriterom podjęcie właściwej decyzji lub pozwalające na reakcję w odpowiednim momencie na zmieniające się warunki. Zamierzeniem artykułu jest zasygnalizowanie ograniczeń formalnych i pożądanych perspektywicznych kierunków zmian wpierających rozwój oceny ryzyka w ubezpieczeniach komunikacyjnych flot pojazdów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 186-197
Keywords: ocena ryzyka; ubezpieczenia komunikacyjne; underwriting; zarządzanie ryzykiem; floty samochodowe; risk assessment; motor insurance; risk management; motor fleets