Wpływ sposobu kalkulacji szkodowości na cenę ubezpieczenia komunikacyjnego floty pojazdów - Manikowski, Piotr; Zapart, Tomasz (The influence of the method of calculation of loss ratio on the price of motor insurance vehicle fleet, 2018)
Głównymi czynnikami wpływającymi na atrakcyjność warunków cenowych w ubezpieczeniach komunikacyjnych dla flot pojazdów są niska szkodowość oraz różnego rodzaju rozwiązania powodujące współodpowiedzialność za ewentualne szkody, w tym zastosowane udziały własne. Znaczenie pojęcia „szkodowość” nie jest jednoznaczne. Inaczej definiują je przepisy prawa, inaczej rozumieją je klienci, pośrednicy i zakłady ubezpieczeń. Przyjmując, że szkodowość jest wyrażona jako wartość o charakterze statystycznym, może ona służyć do pokazywania lub ukrywania danych szkodowych z portfela ubezpieczającego, co w konsekwencji może mieć przełożenie na kalkulację składki oraz cenę ubezpieczenia. Głównym celem artykułu jest pokazanie wpływu sposobu kalkulacji szkodowości na wysokość składki w ubezpieczeniach komunikacyjnych flotowych dedykowanych dla podmiotów gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 170-185
Keywords: szkodowość; współczynnik szkodowości; ubezpieczenia komunikacyjne; kalkulacja składki ubezpieczeniowej; loss ratio; claims ratio; motor insurance; calculation of insurance premium