InsurTech − szansa na rewolucję w ubezpieczeniach kredytu kupieckiego - Lisowski, Jacek; Chojan, Anna (InsurTech – possible revolution in trade credit insurance, 2018)
Intensywny rozwój InsurTechów to jeden z najwyraźniejszych trendów obserwowanych w ostatnich latach na rynku ubezpieczeń. Biorąc pod uwagę specyfikę ubezpieczeń kredytu kupieckiego, których funkcjonowanie w istotny sposób opiera się na przetwarzaniu dużych zbiorów danych, można oczekiwać, że InsurTechy wpłyną na zrewolucjonizowanie tej dziedziny ubezpieczeń. Celem artykułu jest przegląd obserwowanych na rynku ubezpieczeń InsurTechów i wskazanie, w jaki sposób zmieniają one konstrukcję oraz sposób funkcjonowania ubezpieczeń kredytu kupieckiego. Przyjęte metody badawcze opierają się na studiach literatury, analizie informacji ze źródeł internetowych oraz wnioskowaniu. W artykule opisana została specyfika ubezpieczenia kredytu kupieckiego wraz z wymagającymi udoskonalenia obszarami jego funkcjonowania. Pokrótce scharakteryzowany został rynek InsurTechów oraz opisane zostały obserwowane zastosowania nowoczesnych technologii i ich wpływ na rynek ubezpieczeń należności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 147-160
Keywords: FinTechs; InsurTech; ubezpieczenie należności; ubezpieczenie kredytu kupieckiego; ryzyko kredytu kupieckiego; trade credit insurance; trade credit risk