InsurTechowe trendy na rynku ubezpieczeniowym - Kurek, Robert (InsurTech trends on the insurance market, 2018)
Połączenie nowoczesnych rozwiązań, nowych technologii i ubezpieczeń (InsurTech) jest zarówno przejawem innowacyjności, jak i znakiem czasów. Telematyka i tzw. Internet rzeczy w służbie ubezpieczeń znalazły już szerokie wykorzystanie. Zastosowanie rozwiązań opartych na blockchainie, identyfikacji biometrycznej oraz głosowej, inteligentnych systemach OCR (Optical Character Recognition) czy rzeczywistość wirtualna także są przedmiotem zainteresowania wielu firm. Istotne są i będą technologie wykorzystujące sztuczną inteligencję w procesie sprzedaży lub podejmowania decyzji, a także zaawansowana analityka (Big Data). Liczba rozwiązań z zakresu nowych technologii, które z powodzeniem wykorzystywane są w branży ubezpieczeniowej na całym świecie, rośnie wraz z rozwojem Internetu, mediów społecznościowych i nośników komunikacji. Z jednej strony ułatwiają one życie klientom, z drugiej mogą wpływać na wysokość składek lub kwoty wypłacanych odszkodowań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 138-146
Keywords: FinTechs; InsurTech; rynek ubezpieczeniowy; insurance market