Ubezpieczenie mienia komunalnego w towarzystwach ubezpieczeń wzajemnych − wybrane problemy - Janowicz-Lomott, Marietta (Insurance of municipal property in mutual insurance companies – chosen problems, 2018)
Prawidłowe zarządzanie mieniem komunalnym wymaga m.in. przestrzegania zasady gospodarności związanej z ochroną przed nieuzasadnionym uszczupleniem majątku gminy. Jedną z metod umożliwiających odtworzenie mienia jest ubezpieczenie. W artykule rozważana jest możliwość ubezpieczenia majątku komunalnego w towarzystwach ubezpieczeń wzajemnych oraz wskazano korzyści i zagrożenia dla JST związane z umową ubezpieczenia zawartą z TUW
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 94-104
Keywords: mienie komunalne; ubezpieczenie JST; towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych; municipal property; JST insurance; mutual insurance company