Identyfikacja przez ekspertów ubezpieczeniowych zagrożeń casco związanych z użytkowaniem roweru - Jakubowski, Maciej (The identification of the using bikes related casco threats by the insurance experts, 2018)
W ostatnich latach w Polsce zaobserwować można zwiększenie liczby rowerzystów na drogach, co skutkuje większą liczbą wypadków i kolizji drogowych z ich udziałem. Jedną z istotniejszych kwestii ochrony ubezpieczeniowej rowerzysty jest ubezpieczenie casco roweru. Celem naukowym opracowania było wskazanie, jakie zagrożenia z grupy casco są identyfikowane przez ekspertów ubezpieczeniowych. W artykule zaprezentowano więc ofertę produktową ubezpieczeń mieszkaniowych i dedykowanych, wskazując, jakie zagrożenia z grupy casco wymieniają eksperci ubezpieczeniowi. Porównano również ubezpieczenie casco roweru z ubezpieczeniem autocasco pod względem zakresu ubezpieczenia. Niniejszy artykuł jest kontynuacją i jednocześnie uszczegółowieniem wcześniej przeprowadzonych badań nad identyfikacją przez ekspertów ubezpieczeniowych zagrożeń związanych z użytkowaniem roweru
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 85-93
Keywords: casco; zagrożenie; rowerzysta; threat; cyclist