Podejście procesowe w zarządzaniu zakładami ubezpieczeń - Gąsiorkiewicz, Lech; Kruk, Marta (Process approach in managing insurance, 2018)
Warunkiem właściwego miejsca we współczesnej gospodarce oraz zwiększenia poziomu bezpieczeństwa funkcjonowania na konkurencyjnym rynku jest wprowadzanie w organizacjach nowych rozwiązań systemowych. Jednym z takich rozwiązań jest podejście procesowe do zarządzania, oparte nie na funkcjach, lecz na optymalizacji działań w przekroju procesowym. W literaturze przedmiotu spotkać można wiele publikacji z zakresu ubezpieczeń prezentujących tradycyjne, historycznie ugruntowane podejście do tej problematyki. Brakuje natomiast publikacji dotyczących zarządzania procesowego w zakładach ubezpieczeń. Nieliczni autorzy poruszający tę problematykę skupiają swoją uwagę na procesowej dekompozycji działalności ubezpieczeniowej, stanowiącej jedynie punkt wyjścia do zarządzania procesowego. Celem opracowania jest przedstawienie spotykanego w literaturze fachowej oraz w praktyce podejścia do problematyki zarządzania procesowego w zakładach ubezpieczeń funkcjonujących na krajowym rynku ubezpieczeniowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 39-51
Keywords: proces; podejście procesowe; procesowa dekompozycja działalności ubezpieczeniowej; zarządzanie procesowe; process; process approach; process decomposition of insurance activity; process management