Ubezpieczenie kredytu kupieckiego w procesach zarządzania ryzykiem upadłości - Dankiewicz, Robert (Trade credit insurance in the processes of bankruptcy risk management, 2018)
W opracowaniu zaprezentowano ryzyko niewypłacalności kontrahenta na tle innych rodzajów ryzyka. Jako jedną z metod panowania nad ryzykiem odroczonego terminu płatności wskazano ubezpieczenie kredytu kupieckiego. Zwrócono uwagę, iż w określonych warunkach skrajną konsekwencją realizacji omawianego ryzyka może być upadłość narażonego na nie podmiotu. W części praktycznej opracowania, wykorzystując metodę analizy, zbadano strukturę upadłości podmiotów w Polsce w latach 2010-2017 z uwzględnieniem sektorów gospodarki, w których prowadziły one działalność. Celem artykułu jest analiza sytuacji przedsiębiorstw w Polsce w aspekcie ryzyka odroczonego terminu płatności w transakcjach handlowych, możliwości wykorzystania ubezpieczeń w procesach zarządzania nim oraz konsekwencji jego realizacji w skrajnych przypadkach prowadzących do upadłości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 541, s. 9-18
Keywords: ryzyko; ubezpieczenie kredytu kupieckiego; upadłość; risk; trade credit insurance; bankruptcy