Bezpośrednie inwestycje zagraniczne Chin – najnowsze trendy - Żmuda, Maciej (China’s outward foreign direct investments – the newest trends, 2011)
Chiny odniosły ogromny sukces w przyciąganiu bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ), stając się jednym z największych odbiorców tej formy przepływu kapitałowego na świecie. Inwestycje dokonywane na terytorium Chin umożliwiły temu państwu osiągnięcie silnego i stabilnego wzrostu gospodarczego, będącego fenomenem na skalę światową. Szczególnie interesującą cechą dynamicznego rozwoju chińskiej gospodarki jest gwałtowny wzrost chińskich BIZ, jaki nastąpił w ciągu kilku ostatnich lat. W artykule przedstawiona została charakterystyka chińskich inwestycji zagranicznych. Dokonano analizy chińskich BIZ, uwagę skupiając na ich rozmiarach i dynamice wzrostu, strukturze geograficznej i branżowej, motywach dokonywania BIZ przez chińskie korporacje oraz najbardziej znaczących inwestorach. Pokrótce przedstawiono również perspektywy rozwoju tej formy międzynarodowego przepływu kapitału
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 752-761