Sytuacja na rynku ropy naftowej a stabilność makroekonomiczna wybranych krajów OECD - Zajączkowska, Magdalena (Oil market and macroeconomic stability in some OECD countries, 2011)
Ropa naftowa jest głównym składnikiem energy-mix większości gospodarek krajów świata. Szczególne zainteresowanie rynkiem ropy naftowej w ostatnich latach wynika z niestabilności poziomu cen tego surowca. Gwałtowny wzrost jej ceny ma negatywny wpływ na wzrost gospodarczy poszczególnych krajów uzależnionych od dostaw tego surowca
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 728-740