Konkurencyjność eksportowa dolnośląskich przedsiębiorstw – wybrane aspekty - Wróblewski, Marek (Export competitiveness of Lower Silesian companies – selected aspects, 2011)
Konkurencyjność eksportowa przedsiębiorstw krajowych jest jednym z niezwykle istotnych parametrów ogólnej efektywności danego systemu gospodarczego. Waga tego czynnika wynika przede wszystkim z kluczowej roli samego eksportu w długookresowym rozwoju zarówno całego kraju, jak i jego poszczególnych regionów. Z tego względu zasadniczym celem prezentowanego opracowania jest próba oceny wybranych aspektów konkurencyjności eksportowej dolnośląskich przedsiębiorstw. Opracowanie zawiera też syntetyczną prezentację ogólnej sytuacji w handlu zagranicznym Dolnego Śląska oraz identyfikuje istotne determinanty pozycji konkurencyjnej podmiotów gospodarczych zlokalizowanych w regionie, które prowadzą aktywną działalność na rynkach zagranicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 718-727