Zarys tendencji rozwoju regionów w perspektywie do 2015 roku - Szczepaniak, Jarosław (Outline of tendencies in regional development in the perspective to 2015, 2011)
Opracowanie zawiera próbę przedstawienia tendencji rozwoju Polski do 2015 roku. Strategia Rozwoju Kraju to zbiór założeń, które mają pomóc w realizacji danych projektów przy wsparciu Unii Europejskiej. Główne założenia tej strategii to: 1) Wzrost konkurencyjności i innowacyjności gospodarki, 2) Poprawa stanu infrastruktury technicznej i społecznej, 3) Wzrost zatrudnienia i podniesienie jego jakości, 4) Budowa zintegrowanej wspólnoty społecznej i jej bezpieczeństwa, 5) Rozwój obszarów wiejskich, 6) Rozwój regionalny i podniesienie spójności terytorialnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 656-663