Zagraniczne inwestycje bezpośrednie w Chińskiej Republice Ludowej - Szaflarski, Krzysztof (Foreign direct investments in the People’s Republic of China, 2011)
Napływ zagranicznych inwestycji bezpośrednich (ZIB) do Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL) zainicjowany został reformami gospodarczymi w Chinach przeprowadzonymi w 1979 roku. Napływ tych inwestycji był początkowo niewielki, osiągając w 1991 roku poziom niespełna 5 mld USD. Na skutek dalszych reform gospodarczych wzrósł jednak – pod koniec pierwszej dekady 2000 roku wyniósł prawie 110 mld USD. ZIB lokowane na terenie ChRL wykazują daleko idącą dywersyfikację zarówno co do ich struktury geograficznej (większość tych inwestycji pochodzi z krajów azjatyckich, zdecydowanie mniej natomiast z krajów UE), regionalnej (ZIB w ChRL lokowane są głównie na wschodnim wybrzeżu Chin), jak i branżowej (dominują ZIB lokowane w przemyśle – około 2/3). Wzrastająca stale konkurencyjność rynku chińskiego powoduje, że w ramach ZIB nowoczesne technologie są coraz częściej lokowane na tym lukratywnym rynku liczącym obecnie ponad 1,3 mld potencjalnych konsumentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 647-655