Globalne przepływy inwestycyjne jako forma realizacji strategii ekspansji korporacji transnarodowych - Rosińska-Bukowska, Magdalena (Global investment flows as a form of expansion strategies of Transnational Corporations, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie globalnych przepływów inwestycyjnych jako formy aktywności korporacji transnarodowych. Podjęto próbę wykazania, że inwestycje odzwierciedlają realizację długoletnich strategii ekspansji korporacji i prowadzą do budowy globalnych sieci powiązań. Przykłady konkretnych transakcji, dokonywanych przez przedsiębiorstwa międzynarodowe, zestawiono z okresami koncentracji przepływów inwestycyjnych w postaci międzynarodowych fuzji i przejęć, starając się zasygnalizować ich skutki dla uwarunkowań działalności zarówno w konkretnych sektorach branżowych, jak i w całej gospodarce światowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 624-635