Próba oceny przepływów kapitału w postaci BIZ w krajach Unii Europejskiej - Puchalska, Katarzyna (An attempt to assess the capital flows in the form of FDI in the European Union, 2011)
Przepływ kapitału w postaci inwestycji bezpośrednich jest współcześnie jednym z najbardziej widocznych efektów postępującego procesu globalizacji. Skala i dynamika przepływów kapitału w postaci BIZ jest często odzwierciedleniem stanu i perspektyw rozwoju poszczególnych regionów, krajów, świata. Zmiany w strukturze geograficznej i sektorowej światowych BIZ, na które zwracano uwagę w ubiegłych latach, umocniły się w 2009 r. i będą kontynuowane. Dotyczą one głównie wzrostu znaczenia krajów rozwijających się. Z kolei integracja finansowa w UE odzwierciedla bardziej intensywne przepływy transgraniczne w Europie niż w jakimkolwiek innym regionie świata. Bogatsze kraje Europy mają tendencję do przenoszenia swego kapitału do krajów biedniejszych, rozwijających się, wykorzystując m.in. niższe koszty produkcji, podczas gdy biedniejsze kraje mogą dzięki temu kapitałowi wpłynąć na innowacyjność, konkurencyjność czy rozwój gospodarczy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 594-603