Regionalny wpływ przedsiębiorstw międzynarodowych na społeczno-ekonomiczny rozwój państw w warunkach globalizacji - Predygier, Agnieszka (Regional influence of international enterprise on social and economic development of states in the conditions of globalization, 2011)
Globalizacja i internacjonalizacja tworzą szanse rozwoju przedsiębiorstw międzynarodowych. Szanse te mogą zostać wykorzystane przez państwa. Skutkami pozytywnymi mogą być: rozszerzenie rynków zbytu, poprawa pozycji konkurencyjnej państwa, zwiększenie wpływów do budżetu państwa i poprawa bilansu handlowego. Oprócz skutków pozytywnych funkcjonowanie przedsiębiorstw międzynarodowych niesie za sobą także skutki negatywne: brak tworzenia nowych miejsc pracy w wyniku przenoszenia działalności, utrata kontroli państw nad działalnością umiędzynarodowionych przedsiębiorstw, zachwianie równowagi bilansu płatniczego, zwiększanie importu towarów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 584-593