Transformacja polskiego handlu zagranicznego minionego dwudziestolecia z perspektywy konkurencyjności czynnikowej eksportu oraz handlu między- i wewnątrzgałęziowego. Wybrane aspekty na przykładzie handlu Polski z Niemcami - Pluciński, Eugeniusz M. (Polish foreign trade in transition during the last 20 years. Selected aspects in the light of factor competitiveness of Polish export and intra-industry trade into German market, 2011)
Analiza empiryczna transformacji strukturalnej polskiego handlu zagranicznego z Niemcami została przeprowadzona głównie w oparciu o wskaźniki RCA (wg logarytmicznej formuły Grupp/Leglera) oraz wskaźniki IIT (na bazie formuły Grubela-Lloyda) na podstawie danych SITC Rev.3 i 4 w dezagregacji trzystopniowej. Na podstawie 258 grup towarowych, które stanowią o handlu globalnym w klasyfikacji SITC (0-9 SITC), wyliczono wskaźniki RCA oraz IIT dla wybranych agregatów strumieni handlowych, w tym według czynnikochłonności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 573-583