Tendencje rozwoju offshoringu w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej - Pera, Bożena (Tendencies for the development of off-shoring in Poland compared to selected European Union countries, 2011)
Offshoring jest ściśle związany z postępującym procesem globalizacji i stanowi zarazem formę współpracy gospodarczej. Celem artykułu jest analiza zjawiska offshoringu w Polsce na tle: Bułgarii, Republiki Czeskiej, Rumunii, Słowacji i Węgier – czyli krajów będących największymi konkurentami wśród państw członkowskich ugrupowania, w latach 2000–2009. W opracowaniu przedstawiono istotę zjawiska offshoringu. Przeprowadzono analizę porównawczą wybranych determinant atrakcyjności delokalizacji w Polsce i wybranych krajach członkowskich Unii Europejskiej. W końcowej części pracy podjęto próbę określenia kierunków rozwoju offshoringu w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 552-563