Pozycja Japonii w światowym eksporcie towarów - Pasierbiak, Paweł (Position of Japan in the international merchandise trade, 2011)
Autor opracowania rozpatruje aktualną pozycję Japonii w światowym eksporcie towarów. Koncentrując swoją uwagę na rozwoju eksportu kraju w okresie 2000–2009, konkluduje, że pozycja Japonii w handlu międzynarodowym jest coraz słabsza. Wpływa na to wiele czynników, wśród których wymienia: sytuację gospodarczą w kraju i w gospodarce światowej, globalizację i regionalizację, politykę handlową Japonii oraz zmianę układu sił w gospodarce światowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 530-540