Integracja z Unią Europejską – szansa czy zagrożenie dla rozwoju zrównoważonego transportu w polskich miastach i aglomeracjach? - Paradowska, Monika (Integration with the European Union – a chance ora threat for the development of sustainable transport in Polish cities and agglomerations, 2011)
Coraz większym zagrożeniem dla miast i aglomeracji miejskich, uznawanych w Polsce i Unii Europejskiej za niekwestionowane motory wzrostu i rozwoju, staje się niezrównoważony transport, obniżający jakość życia i efektywność ekonomiczną, a także negatywnie oddziałujący na stan środowiska. Z tego względu Wspólnota, przy poszanowaniu zasady subsydiarności, podejmuje liczne działania na rzecz zrównoważenia miejskich i aglomeracyjnych systemów transportowych. Niniejszy artykuł przedstawia w syntetycznym ujęciu problematykę oddziaływania integracji Polski z Unią Europejską na kształtowanie zrównoważonego transportu polskich obszarów zurbanizowanych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 517-529