Perspektywy emigracji zarobkowej na przykładzie studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Panek, Piotr (Perspectives of international labour emigration on the example of students of Wrocław University of Economics, 2011)
W artykule autor stara się przedstawić coraz częściej kojarzone z Polską zjawisko „drenażu mózgów”, czyli emigracji wykwalifikowanych pracowników z krajów rozwijających się i z krajów słabo rozwiniętych. Aby wyczerpująco przedstawić ten problem, przeprowadził badanie, w którym udział wzięli studenci Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Uzyskane wyniki mogą być przydatne do poznania planów, jakie mają przyszli absolwenci wrocławskiej uczelni wyższej, co może się okazać pomocne do oceny perspektyw tego zjawiska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 500-516