Polityka innowacyjna państwa a proces globalizacji - Oniszczuk-Jastrząbek, Aneta (State innovation policy and the process of globalization, 2011)
Funkcjonowanie przedsiębiorstw w ciągle zmieniającym się otoczeniu powoduje, że powinny one wprowadzać konieczne przekształcenia, wychodzić naprzeciw problemom, a zatem przewidywać i kształtować rzeczywistość. Każde przedsiębiorstwo powinno być inspiratorem ciągłych zmian, a zwłaszcza przedsięwzięć innowacyjnych, których powodzenie w dużej mierze zależy od mobilizacji wszystkich pracowników do twórczego myślenia, działania oraz uczenia się. Współczesne procesy globalizacji stwarzają nowe warunki do elastycznego i szybkiego działania w zakresie wykorzystywania różnych form innowacyjności. Globalizacja może zarówno sprzyjać, jak i ograniczać innowacyjność, zwłaszcza tę jednostkową. Częściej jednak pisze się, że globalizacja stwarza najbardziej profesjonalne warunki dla wielkich inspiracji w zakresie innowacyjności, jest źródłem nowoczesnych technologii oraz sprawnych metod zarządzania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 494-499