Egipt – daleka droga do demokracji - Muszkiewicz, Marian (Egypt – a long way to democracy, 2011)
Nie ma prostej recepty na poprawę losu zrewoltowanych społeczeństw państw arabskich. Nie będzie nią również liberalna demokracja. Egipska, tunezyjska czy libijska tożsamość kulturowa, historyczna i religijna są nie do pogodzenia z kanonem wartości określających demokrację. Demokratyczne instytucje, prawa czy konstytucja są niezwykle istotne, ale trzeba się z nimi identyfikować. Nowe konstytucje Iraku i Afganistanu nie uczyniły ich demokratycznymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 458-469