Funkcja stabilizacyjna polityki fiskalnej w Unii Gospodarczo-Walutowej (UGW). Doświadczenia kryzysu gospodarczo-finansowego - Misiak, Małgorzata (Stabilization function of fiscal policy in the Economic and Monetary Union. Experience of economic and financial crisis, 2011)
Ostatnie lata przyniosły gospodarce europejskiej najgłębszą recesję od zakończenia II wojny światowej. W odpowiedzi na kryzys wiele państw uciekło się do stabilizowania gospodarki przy użyciu finansów publicznych. Celem artykułu jest wykazanie, że w myśl teorii i praktyki ponad dziesięciu lat funkcjonowania UGW polityka stabilizacyjna powinna być prowadzona na szczeblu ponadnarodowym. Rolę tę mógłby odgrywać budżet ogólny UE, lecz wymagałby on gruntownej reformy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 468-447