Unijna polityka konkurencji wobec konsekwencji kryzysu finansowego - Michalski, Bartosz (EU competition policy towards the consequences of the financial crisis, 2011)
Konsekwencje kryzysu finansowego, który wybuchł w Stanach Zjednoczonych w roku 2008, wymogły na rządach narodowych oraz głęboko zintegrowanych ugrupowaniach gospodarczych podjęcie kompleksowych działań celem wypracowania pakietów stymulujących odbudowę. Jedną ze sfer o fundamentalnym znaczeniu pozostaje polityka konkurencji, której strategicznym celem jest ochrona konkurencji przed różnego typu praktykami powodującymi jej eliminację, ograniczenie lub zniekształcenie. Artykuł odnosi się do zagadnień, które były realizowane w unijnym systemie – głównie do działań ukierunkowanych na ustabilizowanie sytuacji w sektorze bankowym. Centralną kwestią jest zatem problematyka wspólnotowych ram prawnych dla pomocy publicznej, uzupełniona o krótkie rozważania o kontroli koncentracji i porozumień kartelowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 426-437