Główne tendencje w polskim handlu zagranicznym po akcesji do Unii Europejskiej. Próba prognozy - Michalczyk, Wawrzyniec (Main tendencies in Polish foreign trade after the accession to the European Union. A forecast attempt, 2011)
W opracowaniu autor przedstawia wyniki analizy najważniejszych tendencji w polskim handlu z zagranicą w okresie 2004–2009. Zostaje także podjęta próba prognozy zależności w tym obszarze w kolejnych trzech latach. Do analizowanych wskaźników należą zarówno podstawowe agregaty (eksport, import), jak i struktura towarowa, cenowe terms of trade, współczynniki korelacji pomiędzy zmianami cen a zmianami wolumenu handlu oraz wskaźniki ujawnionych przewag komparatywnych. Najważniejsze wnioski sprowadzają się do wskazania, że systematycznie wzrasta udział produktów przetworzonych w eksporcie oraz że załamanie kursu złotówki na przełomie lat 2008 i 2009 było jedną z przyczyn utrzymania się tendencji wzrostowej w wartości polskiego wywozu wyrażonej w PLN
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 410-425