Polski handel międzynarodowy produktami rolno-spożywczymi w warunkach członkostwa w Unii Europejskiej - Michalczyk, Joanna (Polish international trade in agri-food products according to the membership in the European Union, 2011)
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej stało się istotnym wydarzeniem w rozwoju krajowego sektora rolno-spożywczego. Na szczególną uwagę zasługują m.in. przemiany w polskim handlu międzynarodowym w analizowanym obszarze. Dotyczą one przede wszystkim silnej kreacji obrotów z krajami członkowskimi obok umiarkowanie rosnącej wymiany z krajami trzecimi. Podkreślić należy znaczący wzrost eksportu od 2009 roku do Rosji. Szansą na jego rozwój są niższe odnotowane tam w 2010 roku zbiory. Innymi zmianami w polskim handlu żywnością są również korekty w strukturze geograficznej, polegające na zacieśnianiu wymiany z krajami członkowskimi UE, oraz towarowej, gdzie uwidaczniają się m.in. możliwości produkcji i sprzedaży produktów przetworzonych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 393-409