Wpływ koniunktury giełdowej na aktywność inwestycyjną poszczególnych grup inwestorów - Marszałek, Jakub (Influence of market fluctuations on the equity turnoverof particular groups of investors, 2011)
Uwarunkowania współczesnego rynku kapitałowego powodują istotne zdynamizowanie przepływów kapitałowych między giełdami na całym świecie. W niniejszej pracy podjęto próbę analizy wpływu warunków ekonomicznych na aktywność inwestycyjną na giełdach akcji wybranych grup inwestorów. Celem artykułu jest określenie i charakterystyka zależności statystycznych między obrotami akcji a kształtowaniem się indeksów cen akcji. Uzyskane wyniki badań wskazują na korelację dodatnią jako bardziej prawdopodobny kierunek zmian aktywności inwestycyjnej inwestorów na skutek zmian koniunktury. Wartości korelacji nie są wysokie, ale w większości istotne statystycznie. Pozwala to na potwierdzenie słuszności teorii ochrony aktywów, ale jednocześnie wskazuje na relatywnie małą wrażliwość wartości transakcji inwestorów na zmiany koniunktury
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 383-392