Regiony przygraniczne jako terytoria peryferyjne na przykładzie wschodniego i zachodniego pogranicza - Malkowski, Arkadiusz (Border regions as peripheral territories on the example of eastern and western borderland, 2011)
Artykuł przedstawia wyniki badań nad rozwojem regionu przygranicznego w latach 2004 i 2008. W celu ukazania zróżnicowania rozwoju regionalnego wykorzystano wskaźnik Human Development Index (HDI). Poziom rozwoju określono na podstawie siedmiu wskaźników. Badania wykazały duże dysproporcje w rozwoju zachodniej i wschodniej granicy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 364-372