Charakterystyka pojęcia ryzyko w globalnej gospodarce - Krawczyk, Patrycja (Risk in global economy, 2011)
Pojęciem ryzyka zajmuje się wielu naukowców, prezentując wyniki swoich badań w różnego rodzaju publikacjach. Mnogość opracowań dotyczących tych tematów dowodzi, jak wielkie znaczenie mają one dla poznania współczesnej globalnej rzeczywistości gospodarczej. Brak jest jednak opracowań naukowych, które kompleksowo i wyczerpująco traktują temat ryzyka związanego z globalną gospodarką
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 281-291