Prawno-polityczne uwarunkowania współpracy gospodarczej Polski i krajów regionu Kaukazu Południowego - Konopelko, Agnieszka (Legal-political determinants of economic cooperation between Poland and the South Caucasus countries, 2011)
Celem artykułu jest analiza zakresu i założeń prawno-politycznych determinant współpracy gospodarczej Polski i krajów regionu Kaukazu Południowego. W ostatnim okresie nastąpiło ożywienie stosunków między Polską a Armenią, Azerbejdżanem i Gruzją zarówno w zakresie umów bilateralnych, jak i w aspekcie wielostronnego Partnerstwa Wschodniego. Jednak gruntowna i całościowa ocena postępów wdrażania programu PW będzie możliwa za kilka lat. Autorka podkreśla; że kraje regionu Kaukazu Południowego deklarują zadowolenie z programu PW, chociaż wynika to z różnych czynników: Azerbejdżan jest skoncentrowany na współpracy energetycznej; Armenia liczy na umowę stowarzyszeniową, natomiast jedynie Gruzja wydaje się przygotowana na szeroką współpracę w ramach partnerstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 250-260