Miejsce azjatyckich bezpośrednich inwestycji zagranicznych w regionie Dolnego Śląska - Jankowiak, Anna (Place of Asian foreign direct investments in the region of Lower Silesia, 2011)
Od wielu lat Polska skutecznie konkuruje z innymi państwami o bezpośrednie inwestycje zagraniczne, które przyczyniają się do wysokiego rozwoju gospodarczego kraju. Dolny Śląsk jest drugim regionem w Polsce pod względem atrakcyjności inwestycyjnej. Potencjał ten dostrzegło wielu inwestorów, w tym także z państw azjatyckich. To właśnie na Dolnym Śląsku ulokowano większość fabryk produkcyjnych przedsiębiorstw pochodzących z Korei Południowej czy Japonii. Są to zaawansowane technologicznie jednostki, które są najlepszymi ambasadorami regionu w oczach potencjalnych inwestorów zagranicznych. Celem artykułu jest przedstawienie skali inwestycji azjatyckich na Dolnym Śląsku oraz znaczenia, jakie mają te inwestycje w rozwoju regionu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 219-228