Znaczenie marki terytorialnej w czasach globalizacji. Przykład Łodzi - Janiszewska, Anna; Klima, Ewa (Territorial brand importance in the time of globalisation. Case of Łódź, 2011)
Kreowanie marki miasta, regionu, kraju wydaje się szczególnie zasadne w gospodarce globalnej. Ma ono przynieść wymierne korzyści ekonomiczne, w tym poprawę jakości życia mieszkańców. Artykuł przedstawia założenia projektu Strategii zarządzania marką Łódź i jego powiązania z najważniejszymi dokumentami strategicznymi dotyczącymi rozwoju Łodzi. Według autorów projektu realizacja ich pomysłów ma w przyszłości doprowadzić miasto do zajęcia unikatowej pozycji na percepcyjnej mapie Polski i innych części świata
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 210-218