Liberalizacja przepływów kapitałowych i liberalizacja usług finansowych jako czynniki warunkujące swobodę działania instytucji finansowych na globalnym rynku - Janicka, Małgorzata (The liberalization of capital flows and the liberalization of financial services as the determinants of freedom of financial institutions’ activity on the global market, 2011)
Jednym z czynników warunkujących postęp globalizacji rynków finansowych jest umożliwienie dostępu zagranicznym instytucjom finansowym do krajowych rynków finansowych. Warunkiem koniecznym tego procesu jest m.in. zniesienie ograniczeń w zakresie swobodnego przepływu kapitału i swobody świadczenia usług finansowych na rynkach krajowych. Liberalizacja przepływów kapitałowych rozpatrywana jest bardzo często łącznie z liberalizacją sektora usług finansowych. Ze względu na fakt, że te dwa procesy momentami się przenikają, granica między jednym i drugim zjawiskiem ulega niekiedy zatarciu. Celem artykułu jest analiza współzależności występujących między dwoma wskazanymi rodzajami liberalizacji i identyfikacja przyczyn trudności w jednoznacznym rozdzieleniu obu zjawisk
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 199-209