Polska gospodarka na tle procesu globalizacji - Gutowski, Tomasz (Polish economy against the background of globalization, 2011)
Sposoby funkcjonowania współczesnego przedsiębiorstwa oraz warunki zachowania gospodarki uzależnione są od wielu czynników. Ich źródłem są wywołane procesem globalizacji zmiany zachodzące w gospodarce globalnej. Wykorzystanie własnych możliwości i podjęcie próby adaptacji zarówno gospodarki; jak i przedsiębiorstwa do tych zmiennych warunków stanowić może o ich rozwoju w długim okresie. W tym celu ważne jest wspólne – realizowane przez państwo i przedsiębiorstwo – wykorzystanie posiadanych możliwości i niwelowanie zagrożeń; które mogłyby utrudniać zrealizowanie przyjętych zamierzeń. Szanse rozwoju polskiej gospodarki i funkcjonujących w niej przedsiębiorstw są duże. Chcąc aktywnie uczestniczyć w nurcie globalnej gospodarki; należy je umiejętnie wykorzystać
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 177-186