Źródła rozwoju gospodarczego Republiki Indii w latach 1947–2008 - Dymitrow, Katarzyna (Sources of economic development in the Republicof India in 1947–2008, 2011)
Republika Indii stopniowo staje się coraz ważniejszym podmiotem gospodarczym na arenie międzynarodowej. Dzieje się tak za sprawą przemian, jakie dokonywały się w tym państwie od momentu odzyskania przez nie niepodległości w 1947 roku, a szczególnie od lat 90., kiedy to podjęte zostały istotne reformy gospodarcze. Od 2000 roku obserwujemy wyraźny boom gospodarczy Republiki Indii, która stała się państwem o ogromnym potencjale rozwoju ekonomicznego. W artykule podjęto próbę syntetycznego scharakteryzowania aktualnej sytuacji gospodarczej Indii i wskazania źródeł ich dynamicznego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 157-166