Rozwój regionów a globalizacja i regionalizacja gospodarki światowej - Dorożyński, Tomasz (Development of regions and globalization and regionalization in the world economy, 2011)
Celem artykułu jest ocena wybranych aspektów rozwoju regionalnego w świetle procesów globalizacji i regionalizacji gospodarki światowej. Ma ona umożliwić sformułowanie wniosków odnośnie do kierunków i sposobów wspierania rozwoju regionów, w tym wykorzystania środków publicznych na ich rzecz. Szczególną uwagę poświęcono zagadnieniom związanym ze wzrostem gospodarczym, z regionalnymi nierównościami gospodarczymi oraz wpływem integracji na rozwój regionów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 147-156