Inwestycja w wiedzę inwestycją w przyszłość – kształtowanie przewag konkurencyjnych Polski opartych na wiedzy - Chilimoniuk-Przeździecka, Eliza; Kuźnar, Andżelika (Investment in know-ledge as investment in the future − creating comparative advantages of Poland based on knowledge, 2011)
Polska ma szanse na przypływ zagranicznego kapitału jeszcze przez kilka, a nawet kilkanaście następnych lat. Wskaźnik ujawnionej przewagi względnej wykazał korzystną pozycję Polski wobec konkurentów z regionu w branżach opartych na wiedzy, tzw. wiedzochłonnych. Myśląc więc o utrzymaniu tych przewag w przyszłości, nie możemy zmarnować czasu, koncentrując się tylko na tych usługach, które możemy oferować już teraz dzięki przewagom kosztowym. Powinniśmy jak najlepiej wykorzystać zainteresowanie inwestorów i zewnętrzne źródła kapitału do budowy przyszłych przewag – chociażby rozwijając dziedziny takie, jak B+R (centra badawczo-rozwojowe) czy usługi typu KPO (Knowledge Process Outsourcing – outsourcing procesów wiedzy)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 82-90