Kierunki zwiększania stabilności międzynarodowego systemu walutowego – problem podaży waluty międzynarodowej - Bogołębska, Joanna (Ways of enhancing the stability of the international monetary system – the problem of supply of international currencies, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja alternatywnych koncepcji dostarczania podaży waluty międzynarodowej w ramach szerszego procesu transformowania międzynarodowego systemu walutowego. W toku obszernej dyskusji teoretycznej wyłoniły się dwa przeciwstawne poglądy – stworzenia prawdziwie wielodewizowego systemu, z wieloma walutami pełniącymi funkcję waluty międzynarodowej, oraz stworzenia systemu globalnego z elementami ponadnarodowymi. Analiza zmierza do wykazania podstawowych zalet i wad proponowanych rozwiązań, przy czym nie można jednoznacznie stwierdzić, które jest optymalne z punktu widzenia stabilności międzynarodowego systemu walutowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 61-70