Gotowość migracyjna studentów publicznych szkół wyższych w Polsce i Niemczech na przykładzie regionu Podkarpacia oraz Ostwestfalen-Lippe - Barwińska-Małajowicz, Anna (Readiness to migrate of the students of public universities in Poland and Germany on the example of Podkarpackie and Ostwestfalen-Lippe regions, 2011)
W części początkowej niniejszego artykułu przedstawiono terminologiczne rozważania na temat gotowości do wyjazdów zagranicznych oraz potencjału migracyjnego. Scharakteryzowano pojęcie ogólnego, prawdopodobnego i realnego potencjału migracyjnego. W dalszej części artykułu zaprezentowane zostały wybrane wyniki badań gotowości migracyjnej studentów publicznych szkół wyższych w Polsce i Niemczech na przykładzie regionu Podkarpacia oraz Ostwestfalen-Lippe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 38-47