Wewnątrzafrykański przepływ kapitału w formie bezpośrednich inwestycji zagranicznych w regionie Afryki Subsaharyjskiej - Ambukita, Eric (Inter-African flow of capital in form of foreign direct investment in Sub-Saharan Africa, 2011)
W dobie globalizacji problematyka rozwoju krajów rozwijających się nabiera szczególnego znaczenia. Do tej grupy należą także kraje Afryki Subsaharyjskiej, w których niemal nie istnieje przemysł, a standard życia obywateli jest bardzo niski. Do zmiany tej bolesnej sytuacji niezbędny jest kapitał. W opracowaniu wyodrębniamy dwie części. W pierwszej przedstawiamy kilka ogólnych faktów dotyczących inwestowania wewnątrzafrykańskiego. Natomiast druga część poświęcona została inwestycjom wewnątrzafrykańskim w Afryce Wschodniej i Południowej. Te dwa podregiony odgrywają główne role w dziedzinie inwestycji zagranicznych w krajach Afryki Subsaharyjskiej. Ze względu na ograniczoną objętość opracowania nie jest możliwa szeroka prezentacja wszystkich aspektów zakreślonej w tytule problematyki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 25-37