System Demand Side Management w zarządzaniu kosztami - Wierzbiński, Marcin (Demand Side Management in cost management, 2019)
Autor podejmuje w tym artykule problem dotyczący możliwości informatycznego wspomagania zarządzania stroną popytową (Demand Side Management – DSM) na określony produkt na przykładzie sektora energii elektrycznej. Celem artykułu jest przedstawienie związku pomiędzy koncepcją zarządzania stroną popytową na określony wyrób bądź usługę a wpływaniem na efektywność wykorzystania zasobów przedsiębiorstwa, co ma ścisły związek z zarządzaniem kosztami. W pierwszej części artykułu została przedstawiona istota zarządzania kosztami. W kolejnej części zaprezentowano zakres systemu zarządzania stroną popytową na przykładzie sektora energii elektrycznej. W trzeciej części artykułu zaprezentowano możliwości wykorzystania narzędzi z obszaru DSM w operacyjnym i strategicznym zarządzaniu kosztami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 251-266