Zastosowanie wielowymiarowej analizy porównawczej do pomiaru dokonań jednostek gospodarczych - Nowak, Edward (Multidimensional comparative analysis as an instrument for measuring the performance of economic entities, 2019)
Artykuł jest poświęcony wykorzystaniu metod wielowymiarowej analizy porównawczej do pomiaru dokonań jednostek gospodarczych. Dokonania są złożoną kategorią ekonomiczną i obejmują wielkości o różnym charakterze, co rodzi określone problemy związane z ich pomiarem, zwłaszcza na potrzeby kompleksowej oceny dokonań. Tradycyjne mierniki dokonań odnoszą się bowiem do szczegółowych dokonań i nie mają charakteru syntetycznego. Jednym ze sposobów wyeliminowania tego niedostatku jest wielowymiarowa analiza porównawcza, której metody umożliwiają skonstruowanie mierników syntetycznych na podstawie zestawu mierników cząstkowych. Ważne jest, że mierniki cząstkowe mogą być wyrażone w odmiennych jednostkach miary. Ich agregację umożliwiają metody wielowymiarowej analizy porównawczej, ukierunkowane na pomiar złożonych zjawisk ekonomicznych, a takimi są dokonania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 191-200