Leasing operacyjny osobowych środków transportu w kontekście zmian podatkowych - Klinowski, Marcin (Operating lease of a passenger car in the context of the tax law change, 2019)
Celem artykułu jest analiza podatkowa skutków stosowania leasingu operacyjnego osobowego środka transportu, wykorzystywanego w działalności gospodarczej, w kontekście zmian podatkowych obowiązujących od początku 2019 roku. Można też postawić tezę, że przytoczone zmiany podatkowe znacząco ograniczają atrakcyjność nabywania samochodów osobowych przez przedsiębiorców w formie leasingu operacyjnego. Aby osiągnąć założony cel oraz udowodnić tezę, w pierwszej kolejności przedstawiono rodzaje limitów w zaliczaniu do kosztów uzyskania przychodu wydatków związanych z nabyciem oraz eksploatacją samochodów osobowych. Następnie zaprezentowano sposób ustalenia wysokości limitów podatkowych dla różnych podatników. Na koniec poddano analizie podatkowej nabycie środka transportu o odmiennej wartości. Podstawową metodę badawczą stanowi analiza porównawcza aktów prawnych. Skorzystano przy tym zarówno z metody indukcji, jak i dedukcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 159-167