Modyfikacje modelu analizy odchyleń kosztów standardowych - Kes, Zdzisław (Modifications of standard cost deviation analysis model, 2019)
Rachunek kosztów standardowych dostarcza szeregu informacji przydatnych w procesie zarządzania. W szczególności są to dane na temat poziomu odchyleń kosztów wytworzenia. Skuteczne sprawowanie kontroli wymaga ustalenia przyczyn zaistniałych odchyleń. Analiza czynnikowa jest podstawowym narzędziem umożliwiającym obliczanie wpływu zmian w poziomie obserwowanych czynników wpływających na koszty. Wpływ tych czynników można obliczyć za pomocą modelu analizy odchyleń kosztów standardowych. Model określa etapy postępowania, elementy składowe, na które dzielone jest odchylenie całkowite, oraz w jaki sposób obliczane są poszczególne elementy. W tym podejściu dominuje metoda kolejnych podstawień. W związku z subiektywizmem tej metody w artykule zaproponowano modyfikację algorytmu. W celu poprawy obiektywizmu podziału odchyleń cząstkowych przedstawiano podejście wykorzystujące metodę logarytmowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 146-158